Je winkelwagen is momenteel leeg
De olie gemaakt van natuurlijke ingrediënten verzorgt en onderhoudt het oppervlak (seasoned afwerking) van gietijzeren Dutch Ovens en pannen. Het is ook ideaal voor het inbranden van gietijzeren Dutch Ovens en pannen die niet zijn voorbehandeld.
Onderhoud Dutch ovens en ander gietijzer.
De meeste pannen zijn nu pre-seasoned. Dus direct klaar voor gebruik. Bij twijfel krab je met je nagel over het oppervlak. Voel je een laagje wax/kaarsvet volg dan de onderstaande instructies. Voel je dit niet kun je de volgende beschrijving overslaan en verder gaan bij onderhoud tijdens het werk.
Inbranden. Een nieuwe Dutch oven of skillet moet eerst ingebrand worden om en goed bak resultaat te geven. De Dutch oven is in de fabriek voorzien van een beschermlaagje tegen roest deze moet verwijderd worden. Zet de Dutch oven op het vuur en laat deze langzaam verwarmen.
Vul de Dutch oven met een laagje water en boen met een staal spons zonder zeep. Giet het water eruit en laat de pan drogen op een laag vuur. Eventueel nadrogen met een doek die niet pluist. Even laten afkoelen en dan invetten met olie, of kokosvet. Door de warmte van de pan trekken de poriën weer helemaal dicht. Is de wax/ kaarsvet er nog niet helemaal af herhaal dan het bovenstaande nogmaals. Daarna is de Dutch oven klaar voor gebruik.
Onderhoud tijdens het werk.
Warm de Dutch oven op een matig vuur langzaam op. Doe dan de boter of olie in de Dutch oven voor een stoofpot. Start je met cake, brood of taart leg er dan een vel bakpapier onderin. Ook handig om je taart eruit te tillen. Ben je klaar met bakken dan water erin opwarmen, schoonmaken met staalspons altijd zonder zeep, drogen door opwarmen en invetten. Als je dit iedere keer doet zul je lang plezier hebben van je aankoop.
Do en Dont’s. Met een beetje onderhoud heb je jarenlang plezier van je Dutch oven, sterker nog je zult merken dat de pan met de jaren beter wordt. Er vormt zich een natuurlijk patina dat kenmerkend is voor een goede gietijzeren pan. Een paar punten zijn echter belangrijk.
Voorkom plotselinge temperatuurswisselingen; warm de Dutch oven langzaam op en laat deze ook langzaam afkoelen. Maak de Dutch oven na afkoelen direct schoon, en laat er nooit voor langere tijd etensresten instaan. Vooral soepen en sauzen met zuren afkomstig van azijn, rode wijn, bier en tomaten tasten gietijzer aan. Plaats de Dutch oven nooit in de vaatwasser. I.v.m. zeep. Mocht een Dutch oven aangekoekt zijn kun je die schoon schobben met een staalspons met water. Let op geen brillo. Spoel de Dutch oven schoon en brand deze opnieuw in. Gebruik je de Dutch oven een tijdje niet bewaar die dan met de deksel op een kiertje. Ruikt de Dutch oven niet fris als je die wilt gaan gebruiken brand die dan opnieuw in.
Kook ze…. en Lumberjackoutdoor wenst u smakelijk eten.